Bogaerts Optiek Helmond Bogaerts Optiek Helmond Bogaerts Optiek Helmond Bogaerts Optiek Helmond Bogaerts Optiek Helmond

Tree Glasses: Handgemaakt

Nog niet zo heel lang geleden was de bril een handgemaakt gebruiksvoorwerp dat voornamelijk uit Italië of Frankrijk kwam. Een kleinschalige “industrie” die in de 19e eeuw ontstond in vooral de bergachtige gebieden van deze landen. Ingesneeuwd en wel vormde dat voor de bewoners van die streken een zinvolle manier om de winter door te komen. In de 70-er en 80-er jaren van de vorige eeuw verschoof de productie naar het verre Oosten en het ambachtelijk maken van brillen werd sterk gemechaniseerd.

Tree Glasses

Tree Glasses

De laatste jaren zien we echter een “revival” van de belangstelling van de consument voor eerlijk gemaakte producten. Natuurlijke grondstoffen, duurzame fabricage processen, duidelijke herkomst en normaal betaalde arbeid zijn de elementen die samen deze authenticiteit van een product bepalen. Met name in Italië is in de aangeboden waren in de winkels deze trend heel sterk zichtbaar. Etiketten die melden in welke streek en van welk materiaal iets wordt gemaakt zijn bijna een vereiste.
In de Cadore, een streek in de Dolomieten, zit al 40 jaar een brillenfabriek die alle trends en veranderingen heeft weten te overleven. Gedreven door perfectionisme en passie, gecombineerd met het verfijnde Italiaanse gevoel voor vormgeving, heeft dit bedrijf een prachtige collectie houten brillen ontwikkeld: Tree Glasses.

Tree Glasses

Dat klinkt wellicht eenvoudiger dan het was. Hout is een levend materiaal dat in een bril naast een aantal voordelen (warm, extreem licht, hoog draagcomfort) ook een nadeel heeft: door de invloed van temperatuur en vocht kan een montuur rekken of krimpen wat voor de pasvorm en het “vasthouden” van de glazen niet echt handig is.
De brillen van Tree worden daarom opgebouwd uit een 6-tal laagjes hout gecombineerd met 2 sheets carbon. Dit laminaat geeft de bril sterkte en stabiliteit zonder zichtbare verandering in de zeer warme uitstraling voor de drager. Een unieke en wereldwijd gepatenteerde constructie.

Tree Glasses

 Uiteraard worden voor de kleurstoffen, de lijm en de beschermende laklaag uitsluitend op natuurlijke grondstoffen gebaseerde materialen gebruikt. Nog vanzelfsprekender is het dat het gebruikte hout (ongeveer 20 verschillende soorten, afgestemd op het specifieke model) aan de FSC standaard voldoet. Het Forrest Stewardship Council is in 1993 opgericht met als doelstelling een verantwoord beheer van onze bossen voor de toekomstige generaties. Een boom kappen betekent een boom planten.
Vormgeving en kleur van deze collectie monturen worden bepaald door het onnavolgbare Italiaanse gevoel voor stijl en levenskunst, “la Dolce Vita”. Deze unieke “sieraden” worden in kleine oplagen met de hand gemaakt en zijn dan ook slechts bij een selectief aantal opticiens te zien.

De brillen van Tree worden daarom opgebouwd uit een 6-tal laagjes hout gecombineerd met 2 sheets carbon.